5 tips voor verlichting in je slaapkamer

Jij en nog veel meer mensen brengen gemiddeld zo’n 240.000 uur door in onze slaapkamer. Dat is maar liefst één derde van ons leven! De helft van deze tijd heb je je ogen dicht in deze ruimte, maar in die andere 120.000 uur doe je er véél meer dan alleen slapen. Tutten voor de spiegel bijvoorbeeld, omkleden voor een feestje, tot diep in de nacht studeren of gewoon lekker een boek lezen of tv kijken. En je raadt het al. Voor al deze activiteiten heb je een ander type licht nodig. Dus benieuwd naar de perfecte verlichting voor in je kamer? Wij helpen je graag met deze 5 tips voor de juiste verlichting in je slaapkamer.

1. Kijk naar de grootte van je slaapkamer. Een inkoppertje misschien, maar een grote ruimte heeft meer licht nodig dan een compacte ruimte. Heb je kleine kamer? Dan is het een goed idee om met een aantal vaste lichtpunten werken. Zo voorkom je een overvolle ruimte gevuld met (onnodig) veel lichtbronnen.

2. Breng lichtlagen aan. Een van de meest voorkomende fouten die we maken? Het gebruik van slechts één lichtbron! Dus heb je alleen een plafondlamp? Kijk eens of je dit kunt aanvullen met een vloerlamp en één of twee kleinere lampen op je nachtkastje. Door deze verschillende lichtlagen creëer je een unieke en warme sfeer in je slaapkamer.

3. Kies het juiste lichttype. Een slaapkamer gebruikt ongeveer 100-200 lumen per vierkante meter. De hoeveelheid licht is daarnaast afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren in je slaapkamer. Wil je heldere verlichting, zodat je goed kunt lezen en studeren? Kies dan voor LED verlichting. Ga je toch liever voor een meer ontspannen sfeer? Kies dan een warm witte lichtbron.

4. Gebruik een dimmer. Warm wit licht past dus goed in je slaapkamer door de sfeervolle kleur. Maar wanneer je leest, studeert of voor de spiegel staat, heb je vaak toch iets meer licht nodig. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een dimmer. Met een dimmer kun je de hoeveelheid licht gemakkelijker bepalen en aanpassen op wat je om dat moment nodig hebt.     

5. Zorg voor flexibele verlichting. Om te voorkomen dat je met (te) veel verschillende lichtbronnen gaat werken, kun je flexibele verlichting kiezen. Een vloerlamp bijvoorbeeld, of een lamp voor op je nachtkastje die ook kan worden verplaatst naar je bureau. Wil je daarnaast ook een flexibele hanglamp? Met de Lightswing kun je een hanglamp eenvoudig verplaatsen naar een zelfgekozen plek aan het plafond. Zo kan je hanglamp zowel boven je bed, in de buurt van je spiegel óf bij je bureau hangen.

Opzoek naar meer inspiratie voor verlichting in je slaapkamer? Bekijk de inspiratiepagina op onze website.

Meer blogs

5 tips voor verlichting in je slaapkamer

Lees verder

Dé interieur trendkleur van 2022!

Lees verder

Een hanglamp ophangen

Lees verder

Dé oplossing voor een lamp onder je lichtkoepel

Lees verder