7 extra lichtplantips (bovenop de standaardtips!)

Een lichtplan voor je woonkamer: je moet letten op basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting. Elke soort moet passen bij de functie van die plek van je woonkamer. Veel mensen willen ook gráág flexibiliteit in hun lichtplan. En dat is natuurlijk wat de Lightswing biedt. Sterker nog, daarom is de Lightswing ontstaan!

Wat lichtplan betreft: het is dus logisch dat je boven je eettafel een lamp hangt die genoeg licht geeft om te zien wat er op tafel staat en om een spelletje bij te doen. In combinatie met een Lightswing is de plaats van de tafel bovendien flexibel. Bij de stoel waarin je graag een boek of de krant leest, zorg je ook voor voldoende licht. Maar er zijn meer tips die wat minder logisch lijken, en waar je toch rekening mee kunt houden voor een mooi, heterogeen resultaat.

1) Bedenk dat iemand van 65 jaar ruim 3,5 keer zoveel licht nodig heeft als iemand van 25 jaar. De lichthoeveelheid moet dus kunnen worden aangepast (dimmer) aan verschillende leeftijden in een gezin.
2) Een goed lichtplan bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte plekken en schaduwplekken.
3) Een goed lichtplan licht interieurdetails uit, maakt accenten en geeft het interieur sfeer en karakter.
4) Wil je je woonkamer groter laten lijken? Koop dan lampen die indirect licht verspreiden. Deze lampen weerkaatsen het licht van de lichtbron via de muur of het plafond. Dit geeft een ruimtelijk effect.
5) Je kiest de lampen in de vorm, kleur en uitstraling zoals deze bij je interieurstijl passen. Wanneer je daarbij vormen, kleuren en materialen uitkiest die bij elkaar passen, creëer je een eenheid in je interieur. Het gebruik van productfamilies kan daarbij handig zijn.
6) Als je bijvoorbeeld twee lampen tegelijk geschakeld wil hebben, kun je een speciale unit aanbrengen op de wandcontactdoos die met een afstandsbediening te schakelen is. Deze zijn los verkrijgbaar bij een elektrospeciaalzaak. In deze remote contactdozen zit meestal ook een dimfunctie.
7) Het aanwezige kleurgebruik in een ruimte is ook van belang. Licht kleurgebruik in het interieur reflecteert licht, donkere kleuren absorberen licht. In een ruimte met donkere kleuren is daarom meer (kunst)licht nodig. Glanzende oppervlakken reflecteren het licht beter. Felle kleuren worden dan nog feller en wit wordt nog witter. Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten daarentegen kunnen vervagen.

(bron: wonen.nl)

Add to cart