Duurzame dinsdag: led-verlichting

Het is de eerste dinsdag van september: duurzame dinsdag! Voor ons een goede gelegenheid om nog eens in te gaan op duurzame verlichting. Veel mensen denken dat die koud en kil is, maar dat is allang niet meer zo.

Led-verlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting. De meest zuinige led-lampen verbruiken tot 90 procent minder energie dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst. Daarnaast hebben led-lampen ook een langere levensduur. Een goede led-lamp kan tot 50.000 brand-uren meegaan: een levensduur die vijftig keer langer is dan die van een ouderwetse gloeilamp. Dus áls je nog ouderwetse gloeilampen of spaarlampen hebt: led-verlichting is een heel goed alternatief!

Warm licht
Veel mensen vinden een besparing op het energieverbruik nog niet voldoende reden om op led-verlichting over te stappen, omdat ze vrezen voor kil, fel licht. Dat hoeft niet: led-verlichting is er al lang in warme, ‘gele’ tinten die je bovendien kunt dimmen.
De lichtproductie van een lamp wordt gemeten in het aantal lumen dat een lamp geeft. Een gloeilamp kan per watt tussen de 12 en 35 lumen licht produceren, en een led-lamp produceert ongeveer 25 lumen per watt. Wanneer je een ouderwetse gloeilamp van 2 watt vervangt door een led-lamp van 2 watt, besef dan dat de led-lamp 50 lumen produceert. Dat is minder dan de gloeilamp. Om een verschil in lichtsterkte te voorkomen, is het belangrijk om het aantal lumen van een led-lamp te vergelijken met het aantal lumen van de oude gloeilamp.

Gloeilamp wattage: Lichtopbrengst
15 watt: 100 tot 150 lm
25 watt: 200 tot 300 lm
40 watt: 400 tot 500 lm
60 watt: 700 tot 800 lm
75 watt: 900 tot 1000 lm
100 watt: meer dan 1300 lm

Add to cart