Een hanglamp ophangen

Voor veel mensen is het best spannend om (voor het eerst) met elektriciteitsklusjes aan de slag te gaan. Een hanglamp ophangen bijvoorbeeld. Het klinkt eenvoudig, maar wanneer je dit nog nooit eerder hebt gedaan kan ik me voorstellen dat je toch goed voorbereid aan de slag wilt. Met behulp van onderstaand stappenplan weet ik zeker dat dit jou helemaal gaat lukken.

Stap 1 goed gereedschap is het halve werk

Iets met goede voorbereiding, betekent in dit geval zorgen dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een spanningzoeker bij de hand hebt. Daarnaast komen een gewone schroevendraaier en een boormachine altijd goed van pas.

Stap 2 weet wat je te doen staat

Zo, het juiste gereedschap is verzameld en wat dat betreft ben je klaar voor de klus. Wat mij altijd erg helpt is eerst de handleiding even doorlezen of bekijken wat er in het pakket zit voordat je begint met het karwei. Wie weet zijn er nog onduidelijkheden of heb je misschien extra gereedschap nodig.

Stap 3 stroom uitschakelen

Na het doorlezen van de handleiding is het tijd voor de allerbelangrijkste stap: de stroom uitschakelen! Hangt er nog een lamp? Laat deze nog even hangen en doe de lamp aan met behulp van de schakelaar. Ga vervolgens opzoek naar de meterkast en schakel de desbetreffende spanningsgroep uit. Als het goed is stopt de huidige lamp vanzelf met branden en weet je direct of je de goeie te pakken hebt 😉

Stap 4 controleer de spanning

Wanneer je de stroom hebt uitgeschakeld kun je met de spanningzoeker checken of de stroom daadwerkelijk van het punt af is. Houdt het metalen uiteinde van de spanningzoeker tegen de elektriciteitsdraad. Zorg ervoor dat je handen het metalen gedeelte niet aanraken. Houd één vinger tegen het rode gedeelte aan het andere uiteinde van de spanningzoeker. Begint het lampje te branden? Dan staat er nog spanning op. Als je het lampje niet ziet branden kun je door naar de volgende stap.

Stap 5 verwijder je oude hanglamp

Afhankelijk van de lamp die er al hangt kun je het plafondkapje vaak los schroeven. Bij de meeste lampen zitten de draden van de lamp vastgeschroefd in een kroonsteentje. Maak deze los met behulp van de spanningzoeker. De draden die uit het plafond steken kun je laten zitten. Vaak zit er bij een hanglamp onder de lamppendel nog een beugel die vast zit aan het plafond. Ook deze kun je los schroeven.

Stap 6 draden bevestigen

Het is tijd om de draden van je lamp aan de elektriciteitsdraden van het lichtnet te bevestigen. Oftewel, de draden die uit het plafond komen. De draden kun je aansluiten op het kroonsteentje. Door de kleuren van de draden weet je welke draad waar moet. Zie je nog geen gekleurde draden en/of koper aan het uiteinde van het lampsnoer? Dan kun je het snoer eerst nog even strippen met een striptang. Klaar? Maak de lamp vast aan de beugel of het verlengstuk aan het plafond.

Stap 7 fitting plaatsen en stroom aan

Alles gelukt? Plaats een lampenpit in de lamp en schakel de stroom in. Vanaf nu heb jij een nieuwe hanglamp!  

Benieuwd hoe je een Lightswing aan je plafond kunt bevestigen? Dit gaat namelijk bijna helemaal op dezelfde manier als een gewone hanglamp. Een groot voordeel van de Lightswing is dat je daarna super gemakkelijk je lamp kunt verplaatsen – en dit stappenplan dus niet nog een keertje hoeft te doorlopen – ideaal toch?