Hoe hoog moet een hanglamp boven de eettafel hangen

Heb je een nieuwe eettafel hanglamp gekocht en ben je benieuwd hoe hoog een hanglamp boven de eettafel hoort te hangen? Hiervoor bestaat een vuistregel, maar de hoogte van je eettafel hanglamp hangt daarnaast ook af van het type hanglamp en de grootte van de hanglamp. We vertellen je alles wat je moet weten in deze blog.

Vuistregel voor hanglampen boven de eettafel

De hoogte van de lamp is misschien wel het meeste belangrijke waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een hanglamp boven de eettafel. De vuistregel voor de ophanghoogte van een lamp boven de tafel is 75 cm. Dat wil zeggen dat de afstand tussen tafelblad en de onderkant van de lamp 75 cm is. Toch is dit niet altijd de ideale hoogte. Want wat nou als de hanglamp maar een klein deel van de tafel goed verlicht? Of de lamp juist helemaal geen goed licht geeft waardoor je ’s avonds niet goed ziet wat er op je bord ligt?

Open of dichte hanglamp boven de eettafel

Maak allereerst een bewuste keuze tussen een open of een dichte lampenkap. Een hanglamp boven de tafel met een open lampenkap zorgt voor sfeervolle verlichting door de hele ruimte. Dat is dus ideaal wanneer je een grote woonkeuken hebt. Wanneer je kiest voor een gesloten lampenkap, kun je het licht veel beter centreren op één plek. Het licht schijnt dan op de keukentafel en minder naar de rest van de ruimte. Hang je lamp in dit geval iets hoger, zodat je met dezelfde lamp een groter stuk van de tafel kunt verlichten.

Grootte van de hanglampen boven de tafel

Een hanglamp kun je kiezen in verschillende groottes, kleuren en vormen. Hoe hoog je een hanglamp boven de eettafel hangt is ook afhankelijk van de grootte van de hanglamp. Kleinere hanglampen kun je vaak iets lager boven de tafel hangen. Dat wil zeggen ongeveer 55 cm boven de tafel. Bij grotere lampen is het wel verstandig om de vuistregel van 75 cm aan te houden. Hang je meerdere lampen boven de eettafel? Zorg dat de afstand tussen de lampen minimaal 80 cm is.

Wil je eenvoudig twee hanglampen ophangen boven de eettafel? Met behulp van het Lightswing® ophangsysteem kun je gemakkelijk twee lampen ophangen boven de tafel. Benieuwd? Ontdek de Lightswing® nu.

Hoe hoog hanglamp boven eettafel