Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting komt in verschillende soorten, maten en prijzen. Er zijn bovendien verschillende categorieën slim: de verlichting, de lamp, de fitting, de inbouwontvanger en de stekker. We hebben een overzichtje voor je gemaakt.

Slimme lampen
Slimme lampen zijn de stand-alone lampen die je in een bestaande fitting kunt draaien en die zelf continu in verbinding staan met elkaar en met je smartphone, met of zonder een hub. Deze lampen kun je op afstand bedienen, dimmen en van kleur veranderen. De lampen zijn met de meest voorkomende fittingen te verkrijgen, ook inbouw, met armatuur en spots. Bediening kan via de wandschakelaar, bijbehorende accessoires of de bijbehorende app. Voorbeelden van slimme lampen zijn Philips Hue en LIFX.

Slimme fittingen
Er zijn ook fabrikanten die slimme fittingen op de markt brengen. Deze fittingen zijn eigenlijk lampenhouders die in een fitting geplaatst worden en ze zorgen ervoor dat je de lamp op afstand aan- of uit kunt schakelen. In sommige gevallen is de lamp ook te dimmen. Bediening vindt plaats via de wandschakelaar, bijbehorende accessoires of de bijbehorende app. Een voorbeeld hiervan is de Somfy lampenhouder.

Inbouwontvangers
Wanneer je de lampen zelf met rust wil laten en liever achter de schermen alles op afstand wil bedienen, dan zijn de draadloze inbouwontvangers een optie. Deze plaats je achter de fysieke schakelaar of in het plafond. Ze reageren op het draadloze signaal dat je bijvoorbeeld met je smartphone verstuurt. De gekoppelde verlichting kan via de wandschakelaar, bijbehorende (draadloze) accessoires of de bijbehorende app bediend worden.

Slimme stekkers
Slimme stekkers zet je tussen de stekker van je lamp en het stopcontact. De slimme stekker is dus alleen geschikt voor lampen (en andere apparaten) die met een stekker met een stopcontact verbonden worden. Ze hebben ook alleen een aan- en een uitstand, waardoor dimmen niet kan. De bediening vindt plaats via de schakelaar van de lamp zelf of op afstand via een bijbehorende app. Een voorbeeld hiervan is de TP-Link Smart Plug.

En wat kan slimme verlichting?
Alle slimme lampen en accessoires kunnen ervoor zorgen dat de verlichting in- of uitgeschakeld wordt. Dit schakelen kan, afhankelijk van de gekozen soort verlichting, via de wandschakelaar, een bijbehorende accessoire als een afstandsbediening of bewegingsdetector, en de bijbehorende app voor je smartphone of tablet.
Slimme verlichting kan vaak ook in scènes of routines gebruikt worden. Dit betekent dat je bij het uitvoeren van een bepaalde handeling of op een bepaald moment van de dag meerdere lampen laat reageren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de Philips Hue-lampen automatisch aangaan zodra je wekker gaat en ook langzaam aan feller worden. Ook kun je slimme verlichting automatisch laten inschakelen wanneer je thuiskomt of juist alle lampen laten uitschakelen als je het huis verlaat. De mogelijkheden voor deze routines zijn eindeloos en maken het mogelijk de verlichting in huis grotendeels te automatiseren. Het instellen van deze routines gebeurt via de software (vaak een app) die bij de verlichting hoort of algemene smart home-software waarmee diverse smart home-producten gekoppeld kunnen worden.

(bron: smarthomemagazine)

Add to cart