Geschreven door: Henrike van Lichtkunde
Goede verlichting is qua sfeer en functie essentieel om fijn te wonen. Maar waar begin je? Zeker bij nieuwbouw is het bedenken van de verlichting een behoorlijke uitdaging. Maar ook bij een verbouwing kan het opnieuw uitdenken van de lichtbronnen nodig zijn om alles op z’n plek te laten vallen.
We geven je stapsgewijs wat tips voor het maken van een lichtplan. Laat je het liever over aan iemand met ervaring en gevoel voor licht een interieur, dan helpen wij je natuurlijk graag verder.
Maak of print een goede plattegrond van de ruimte met de juiste maten erop. Teken de meubels erin en laat zien waar welke activiteiten plaatsvinden, zoals lezen, koken, chillen enz. Zo weet je ook waar dimmers nodig zijn voor het regelen van de juiste hoeveelheid licht.
Kies de juiste soorten verlichting op de verschillende plekken en geef dit aan op de plattegrond.
Begin met de basisverlichting zoals inbouwspots of opbouwspots en wandlampen. Dit zorgt voor indirecte verlichting (dat is verlichting die wordt weerkaats door plafond of wand) in de ruimte. Gebruik ook wandlampen als dat mogelijk is, want die geven veel sfeer en laten de ruimte groter lijken.
Kies daarna de werkverlichting zoals een hanglamp boven de eettafel en een leeslamp naast de bank.
Als laatste voeg je sfeer en accent verlichting toe om jouw woning de sfeer te geven waar je naar op zoek bent. Een mooie schemerlamp in een hoek of een richtbare spot om een schilderij uit te lichten.
Daarna hoef je alleen nog maar de plaatsen aan te geven waar lichtschakelaars, stopcontacten en dimmer geplaatst kunnen worden.
Denk ook na over welke kleur licht je graag wilt en let hierop bij het kopen van de lampen. Wij adviseren meestal 2700K als lichtkleur, dat is een mooie warme lichtkleur die niet te geel en niet te wit is.
Creëer ook zeker donker en lichte plekken in de ruimte, zodat er schaduw ontstaat, dat geeft meer sfeer dan een gelijkmatig verlichtte ruimte.
Wil je dit liever uit handen geven en zeker weten dat de verlichting perfect geregeld wordt ? Dan helpen wij als Lichtkunde je graag verder met een lichtplan op maat. Dat begint altijd met een gratis adviesgesprek om de wensen door te nemen. Geen uitgebreid ontwerp nodig, maar wel graag advies? Dan is alleen een lichtadvies een goede optie.
Succes met maken van je eigen lichtplan!
Bekijk de website van Lichtkunde voor meer info over de lichtplannen en projecten!