5. Montage en onderdelen

In elk pakket van de Lightswing® vind je aan de binnenkant van de doos een QR-code. Door deze QR-code te scannen met de camera van je telefoon, wordt je automatisch naar de digitale handleiding doorverwezen. Deze digitale handleiding is voorzien van handige video’s die je laten zien hoe je de Lightswing® kunt monteren. De handleiding kun je ook vinden op www.lightswing.eu/manual/

Liever een papieren handleiding? Die kun je meebestellen met de Lightswing® (2,50) of gratis downloaden en zelf printen via deze link: PDF handleiding

 

Zeker! Wanneer je het toch prettiger vindt om de Lightswing® te monteren met behulp van een papieren handleiding, kun je deze voor 2,50 mee bestellen met de Lightswing®.

Je kunt ook zelf de handleiding bekijken en printen via deze link: PDF handleiding

De Lightswing® wordt voorgemonteerd geleverd en je kunt de Lightswing® zelf aan het plafond monteren. Wel is het belangrijk om hierbij de handleiding goed te volgen. In de handleiding wordt stap voor stap uitgelegd wat nodig is voor een juiste montage. Twijfel je of je de Lightswing® zelf kunt monteren? Neem vooraf de pdf-handleiding door zodat je weet wat je kunt verwachten.
Het is helaas niet mogelijk om de Lightswing® door ons te laten monteren. Wel kun je hiervoor een installateur of elektricien inschakelen.
Voor de montage van de Lightswing® heb je het volgende gereedschap nodig; een boormachine, schroefmachine, schroevendraaier en een striptang. Naast het gereedschap heb je ook vier schroeven en pluggen nodig. Deze worden namelijk niet bij je Lightswing® geleverd. Afhankelijk van het materiaal van je plafond kun je zelf bepalen welke schroeven en pluggen geschikt zijn.

In de blog: benodigd gereedschap voor de Lightswing® montage lees je precies waarvoor je welk gereedschap nodig hebt.

Ja, het is nodig om 4 gaten in je plafond te boren om de Lightswing® te monteren. De ronde grondplaat van de Lightswing® wordt met vier schroeven vastgezet in het plafond. Daarna kun je de arm van de Lightswing® schuiven en draaien, waardoor je de hanglamp aan de Lightswing® vrij kan verplaatsen.

Let op: schroeven en pluggen voor het bevestigen van de Lightswing® worden niet meegeleverd.

Het is vooral belangrijk om te controleren of de schroefkoppen precies in de uitsparing van de Lightswing® passen en niet uitsteken. We adviseren om voor de bevestiging van de Lightswing® schroeven met een platte schroefkop van minimaal 5 mm en maximaal 7 mm te gebruiken. De schroeven dienen minimaal 5 cm lang te zijn. De meest geschikte pluggen zijn per materiaal en schroef verschillend. Afhankelijk van het materiaal van je plafond kun je zelf bepalen welke geschikt zijn.
Mocht je hier hulp bij nodig hebben, vraag dan een specialist of neem contact met ons op!
Ja, je sluit de Lightswing® aan op het lichtnet. Het is dus belangrijk om vooraf de stroom uit te schakelen. Benieuwd hoe de Lightswing® montage in z’n werk gaat? Bekijk de korte uitleg op onze montagepagina!
Met behulp van de opbouwring kun je de Lightswing® op elke gewenste plek plaatsen. Er zijn meerdere redenen om de opbouwring te gebruiken tijdens de Lightswing® montage Hier lees alles over in de blog: wanneer gebruik je de opbouwring. Met de opbouwring hoeft de Lightswing® bijvoorbeeld niet direct over de centraaldoos geplaatst te worden. Doordat de Lightswing® met de opbouwring ongeveer 2.5 cm van het plafond af komt te hangen kan de Lightswing® nog vrij draaien als er een kabelgoot nodig is en daarnaast heb je in de opbouwring genoeg ruimte om de bedrading netjes weg te werken.
In de opbouwring zit een uitsparing. Druk deze uit de opbouwring. Voer je elektriciteitskabel hier doorheen. Sluit de draden van de Lightswing® vervolgens aan op deze elektriciteitskabel. Zo is jouw Lightswing® voorzien van stroom en hangt de opbouwring recht langs het plafond.

Monteer eerst de opbouwring aan het plafond op de plek waar je de Lightswing® wilt bevestigen. Gebruik hiervoor de grote gaten van de opbouwring. Plaats vervolgens de Lightswing® tegen de opbouwring en zorg ervoor dat de gaten in de grondplaat van de Lightswing® over de kleine gaten in de opbouwring zitten. Gebruik een kruiskopschroevendraaier en de 4 meegeleverde schroeven om de Lightswing® vast te schroeven aan de opbouwring.

De Quick Release is een koppelstuk waarmee je de hanglamp kunt bevestigen aan de Lightswing®. De Lightswing® Single heeft 1 Quick Release. De Lightswing® Twin heeft 2 Quick Releases. Je kunt de Quick Release uit het uiteinde van de Lightswing® schuiven, het maakt niet uit of er wel of geen hanglamp aan zit.Met de Quick Release kun je dus eenvoudig je hanglamp ophangen, maar ook tijdelijk weghalen.

Neem de Quick Release uit de Lightswing® en draai met behulp van een schroevendraaier één schroef van de trekontlasting losser en verwijder de andere schroef helemaal, zodat je het snoer van de lamp gemakkelijk kunt doorvoeren. Bevestig de draden in de kroonsteen en schroef deze vast. Schroef ook de trekontlasting weer vast. Een gedetailleerde beschrijving kun je vinden in de blog: Zo hang je een lamp aan de Lightswing®. Je kunt ook de pdf-handleiding (stap 10) bekijken of de montagevideo voor een volledige uitleg.

De afdekkapjes klik je vast over de grondplaat van de Lightswing®, zodat de schroeven waarmee de Lightswing® bevestigd is niet meer zichtbaar zijn. De afdekkapjes zorgen voor een mooie afwerking van de Lightswing®. Bij het plaatsen van de afdekkapjes is het belangrijk dat de Lightswing® recht langs het plafond hangt. Het afstellen van de Lightswing® doe je met behulp van het stelvoetje.Vervolgens controleer je of de schroeven waarmee de Lightswing® is bevestigd, diep genoeg in de uitsparing zitten. Steken de schroeven uit? Dan kunnen de afdekkapjes blijven haken bij het draaien van de Lightswing®.

Voor een goede uitleg voor het aanbrengen van de afdekkapjes kun je het beste de blog lezen: Lightswing® montage: afdekkapjes plaatsen. Je kunt ook de uitleg over het plaatsen van de afdekkapjes in de handleiding óf de montagevideo over de afdekkapjes bekijken.

 

Controleer allereerst of de afdekkapjes goed vast zitten. Bij het bevestigen hoor je een klik wanneer de afdekkapjes in elkaar haken. Zitten de afdekkapjes in elkaar, maar draaien ze los bij het draaien van de arm van de Lightswing®? Dan is de kans groot dat de schroeven waarmee de Lightswing® is bevestigd niet diep genoeg in de daarvoor bedoelde uitsparing zitten. Probeer de schroeven helemaal in de uitsparing te schroeven en gebruik schroeven met een platte kop die goed in de uitsparing passen.
Het lange transparante boutje is nodig wanneer je de Lightswing® niet direct aan het plafond, maar aan de opbouwring bevestigt. De opbouwring zorgt voor meer afstand tussen het plafond en de Lightswing®. Om de Lightswing® goed langs het plafond af te kunnen stellen heb je dus ook een langer boutje nodig die deze afstand tussen de Lightswing® en het plafond overbrugt. Je kunt gemakkelijk het korte boutje uit de Lightswing® draaien en deze vervangen door het langere boutje.

Heb je een hanglamp die naast een snoer óók aan een ijzerdraad of ketting heeft? Ook die kun je bevestigen aan de Lightswing®. Op het uiteinde van de Lightswing® is het mogelijk om schroefoogjes te monteren waar het ijzerdraad aan bevestigd kan worden. De schroefoogjes worden standaard meegeleverd met je bestelling. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij het kiezen van een geschikte hanglamp voor de Lightswing®? Je leest het in de blog: geschikte hanglampen voor de Lightswing®. In de video kun je bekijken hoe je het schroefoogje bevestigt aan de Lightswing®.

Je Lightswing® heeft een doordraaibeveiliging. Deze veiligheidsvoorziening zorgt ervoor dat de Lightswing® blokkeert na (ruim) twee omwentelingen van de grondplaat. De Lightswing® kan dan niet meer verder draaien. Zit de grondplaat vast? Draai de grondplaat een stukje terug voordat je de Lightswing® bevestigt aan het plafond.

De meegeleverde stelvoetjes kunnen worden gebruikt om de Lightswing® recht langs het plafond af te stellen en om de Lightswing® meer steun te bieden. Hiervoor plaats je eerst het doorzichtige stelvoetje (rond) over het doorzichtige boutje aan het uiteinde van de Lightswing®. Daarna draai je aan het stelvoetje totdat de Lightswing® recht hangt.

Aan het uiteinde van de Lightswing® kun je het meegeleverde schroefoogje monteren. Hieraan kun je vervolgens de ketting of staaldraad van de lamp bevestigen. Benieuwd welke hanglampen geschikt zijn voor de Lightswing®? Je leest het in deze blog.